Uitgesteld: officiële opening De Herberg Uitgesteld: officiële opening De Herberg
Update 12-3-2020
De feestelijke opening van De Herberg zal op 27 maart geen doorgang kunnen vinden. Het evenement is vanwege de nieuwe richtlijn van het RIVM tot nader order uitgesteld.

 
Project De Herberg Oude Kerk Project De Herberg Oude Kerk
De Oude Kerk in Zoetermeer is een sfeervolle historische kerk. Het gebouw leent zich, naast kerkelijk gebruik ook uitstekend voor culturele manifestaties, concerten, tentoonstellingen, enz.

In februari 2019 is de bouw gestart voor uitbreiding van de Oude Kerk met een wijkgebouw. De nieuwbouw krijgt drie zalen, een keuken, een foyer en goede sanitaire voorzieningen. Met het realiseren van het wijkgebouw ontstaat een
forse functieverbreding van het kerkgebouw voor kerkelijke en andere activiteiten.

Wijkgebouw De Herberg wordt op 27 maart 2020 officieel in gebruik genomen.
 
"Proef" koffiedrinken

"Proef" koffiedrinken
Update 2-3-2020
Afgelopen zondag 1 maart is De Herberg officieus in gebruik genomen. Voor de 1e keer konden gemeenteleden en belangstellenden na de dienst genieten van een kopje koffie en van de inrichting van De Herberg. De kinderen van de Kindernevendienst hadden tijdens de dienst al gebruik gemaakt van de bovenzaal. De reacies waren lovend, er werd genoten van de koffie en het samenzijn in ons eigen, nieuwe gebouw.
 
Ingebruikname in zicht!

De grote zaal, klaar voor gebruik
Ingebruikname in zicht!
update 27-2-2020
Feestelijk nieuws over De Herberg
 
Mede door de inzet van vele enthousiaste gemeenteleden worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname van de Herberg. Komende zondag 1 maart zal er voor het eerst koffie gedronken gaan worden, ook de Kindernevendienst zal voor het eerst daar plaatsvinden. Komende week zullen de diverse groepen ook al gebruik kunnen maken van de ruimtes in De Herberg. De kinderoppas blijft definitief in de ruimte onder de consistorie.

De feestelijke ingebruikname zal op 8 maart zijn, tijdens de dienst zal daar door Ds. Wesdorp extra aandacht aan worden gegeven. De officiële opening zal plaatsvinden op vrijdag 27 maart vanaf 15.00 uur. Nadere informatie: Programma opening De Herberg 27-3-2020

 
 
Oplevering

Oplevering
update 20-2-2020
Afgelopen woensdag is De Herberg opgeleverd. Met de aannemer en onderaannemers werd een controlereronde is gelopen. Dat is naar tevredenheid verlopen. Een aantal aandachtspunten wordt op korte termijn afgewikkeld. Ook de afwerking en inrichting verlopen voorspoedig. De vloerbedekking ligt, keuken en de toiletten zijn geplaatst en de ruimtes worden langzamerhand ingericht. De klus- en schoonmaakploeg zijn hiermee deze week weer druk in de weer geweest. Op de foto de grote zaal op de 1e verdieping die eind van de week volledig ingericht zal zijn. Ook buiten gaat het voorspoedig. Het kerkplein is weer "schoon" en er wordt druk gewerkt aan de bestrating. Zo langzamerhand gaan we ons opmaken voor de in gebruikname!

 
 
Afronding

Afronding
De afronding van de bouw is in volle gang. De muren en plinten zijn voorzien van behang en verf, zit er strak op. Groot compliment voor de behanger en degenen die geverfd hebben. Ook een compliment aan Otto v.d. Vorm, die het frame heeft gemaakt van de bank die op de foto staat. De bekleding van deze bank komt eind van de week. De aannemer heeft de hekken inmiddels verwijderd zodat  het hoveniersbedrijf vandaag kan starten met het buitenwerk. Vanaf volgende week gaat het snel, de vloerbedekking wordt gelegd, de keuken geïnstalleerd, daarna worden de toiletten geplaatst. De oplevering zal 19 februari gebeuren, dan zal ook gestart worden met de inrichting. Op 1 maart zal de Herberg in gebruik worden genomen, op zondag 8 maart zal Ds. Wesdorp tijdens de dienst aandacht aan de Herberg besteden. De officiële opening is gepland op vrijdag 27 maart. Daar zal nog nadere informatie over volgen.
 
Drukte van belang

Drukte van belang
Grote bedrijvigheid in de Herberg. Het is een drukte van belang, er lopen vele mensen, ieder met zijn eigen taak door het gebouw. Boven is het behang en verfwerk klaar. Ziet er geweldig uit, compliment aan de vrijwilligers. Beneden is het zo goed als klaar. Ondertussen is de installateur bezig met het aanbrengen van de verlichting. Onderdeel daarvan was het ophangen van de lamp bij de entree, zie foto. Daar waren wel steigers en veel mankracht voor nodig. Druk is het ook geweest bij de High Wine op 18 januari. Er waren wel 60 personen op afgekomen. Mooi dat in een gebouw dat nog niet eens klaar is al zoveel belangstelling is voor een activiteit daar. Dat is bemoedigend voor de toekomst.  De lamp op de foto is trouwens gefinancierd met een deel van de opbrensgst van de High Wine.
 
Afrondende werkzaamheden

Afrondende werkzaamheden
De aannemer neemt bijna afscheid, maar de bedrijvigheid binnen is groot. Er wordt gewerkt voor beeld en geluid, bedrading aangepast voor de beveiliging en er wordt er hard gewerkt aan de afwerking van de Herberg. Vele meters behang en liters verf worden aangebracht om ons gebouw een warme en uitnodigende uitstraling te geven, zie foto. De verwachte ingebruikstelling zal begin maart zijn, de exacte datum volgt. Dit heeft te maken met de voortgang van de inrichtingswerkzaamheden. Zorgvuldigheid gaat hierbij voor snelheid. Het moment van ingebruikname is niet het moment van de officiele opening. Dat zal later in maart zijn, ook die datum wordt ruim op tijd bekend gemaakt. De geldwerving verloopt voorspoedig, we blijven wel hopen op acties om zo sponsorgeld voor de Herberg binnen te halen. De High Wine van zaterdag 18 januari was zo'n geslaagde actie. Er waren ruim 60 deelnemers in de grote zaal van De Herberg, waar het bouwmateriaal aan de kant was geschoven en de zaal sfeervol was ingericht. Met dank aan de organisatoren en gulle deelnemers!
 
 
Laatste loodjes Laatste loodjes
Update 31-12-2019
Op deze laatste dag van 2019 het laatste bericht van het jaar over de laatste loodjes die gelegd worden aan De Herberg. De aannemer is op de bovenverdieping op een paar kleine zaken klaar, daar zal in januari een aantal gemeenteleden aan de slag gaan om te verven en te behangen. Op de benedenverdieping moeten er nog wat andere zaken worden afgerond, maar de verwachting is dat aannemer Huurman het gebouw eind januari oplevert. Dan kan aan de inrichting binnen en de afwerking buiten worden begonnen. 

Net zo voortvarend als dit gaat loopt het ook met de inzameling voor de projecten. Op de beamer heeft u kunnen lezen dat er voor de elektrische deurdranger en de zonwering ook al veel is gedoneerd en dat deze bijna kunnen worden aangeschaft. Dankbaarheid hierover is zeer op zijn plaats.

Donaties blijven welkom, zo ook deelname aan sponsoractiviteiten zoals de aangekondigde High Wine op 18 januari a.s.
Klik hier voor meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden

 
 
Afwerking met trap naar verdieping Afwerking met trap naar verdieping

Update 10-12-2019

Het vorige bericht ging over de verbinding tussen kerkzaal en De Herberg, ook in het nieuwe gebouw is gewerkt aan verbindingen. Op de foto is te zien dat de trap is geplaatst. Hij is nu 1x in de lak gezet en afgedekt om beschadigingen te voorkomen. Als de bovenverdieping klaar is wordt de trap verder afgelakt.
 
Afwerking verbinding kerk en De Herberg Afwerking verbinding kerk en De Herberg

Update 10-12-2019

De doorgang van de kerkzaal naar De Herberg zal binnenkort worden afgewerkt, daarom is het stofschot in de kerkzaal verwijderd. Het ziet er nu nog wat geïmproviseerd uit, maar het uiteindelijke resultaat zal er gaan uitzien als een plaatje. Voor nu een plaatje met de huidige situatie.

 
 
Tussenstand acties De Herberg Tussenstand acties De Herberg
Update 28-11-2019
De werkzaamheden aan De Herberg vorderen gestaag. Eind december is de aannemer grotendeels klaar met zijn werkzaamheden. Enkele gemeenteleden zullen binnenkort beginnen met het verven en behangen van de bovenverdieping. We zijn blij met zoveel hulp uit de gemeente, zowel met hen die de handen uit de mouwen steken, als met velen die ons financieel steunen. 

Het keukengerei kan aangeschaft worden, voor de zonwering is inmiddels een derde van het beoogde bedrag binnen. Er wordt overwogen om een elektrische deuropener aan te schaffen. Door het automatisch openen en sluiten van de buitendeur kunnen kerkbezoekers die slecht ter been zijn zonder hulp van derden De Herberg binnenkomen en verlaten. Of dit ook te realiseren is hopen we u in de komende berichten te melden.
 
Naamgeving van de aanbouw Naamgeving van de aanbouw
Update 14-11-2019
Op de gemeenteavond is duidelijk geworden dat de aanbouw verder bekend zal worden onder de naam: De Herberg. Tientallen mensen hebben de afgelopen maanden een suggestie voor een nieuwe naam gedaan. De jury heeft hieruit 3 namen genomineerd. Op de gemeenteavond hebben de aanwezigen in ruime meerderheid hun voorkeur gegeven aan De Herberg als naam voor onze aanbouw.
 
Kozijnen en ramen geplaatst Kozijnen en ramen geplaatst
Update 30-10-2019

De kozijnen en ramen zijn grotendeels geplaatst en dat geeft een weer een heel ander beeld van de aanbouw. Onderstaand enkele afbeeldingen van zowel de achterkant (glasgevel), als de voorzijde (ingang).Ook het zicht vanuit de grote zaal naar buiten geeft een goede indruk van hoe het gaat worden!
 
Verbinding en verwarming Verbinding en verwarming

Ondanks de regen hebben de dakbedekkers flink doorgewerkt, het dak is bijna geheel bedekt. Ook binnen is het flink opgeschoten. Op de foto is te zien dat de vloerverwarming bijna ligt, op de achtegrond de verbinding met de kerk, die bijna klaar is.
 
Zagen doorgang kerkzaal Zagen doorgang kerkzaal


Op de foto het zaagblad wat is gebruikt voor het maken van de verbinding tussen aanbouw en kerkzaal.
 
De leidekkers zijn begonnen De leidekkers zijn begonnen
Update 20-09-2019
Deze week is begonnen met het aanbrengen van de leien dakbedekking. Nadat de latten waren aangebracht kon worden gestart met het aanbregen van de leien. Iedere avond wordt het dak afgedekt met zeildoek om te voorkomen dat het nog niet met leien bedekte deel van het dak te vochtig wordt.
  
Raamwerk Raamwerk

Aan de buitenkant is het misschien nog niet goed zichtbaar, maar binnen schiet het al flink op.
De bouw vordert gestaag.
Op de bovenverdieping zijn inmiddels de ramen geplaatst. Op de foto is goed te zien hoe het herfstzonnetje de verdieping verlicht.
 
Werk in uitvoering Werk in uitvoering

Na de bouwvak is de aannemer verder gegaan met de werkzaamheden aan het gebouw. IJs en weder dienende is de eerste stop van de werkzaamheden nu bij oplevering! Ook in de kerk zelf worden voorbereidingen getroffen voor "de verbinding" tussen kerkzaal en aanbouw. Daarmee zal deze maand nog worden begonnen. Op de foto is het schot te zien wat is gemaakt op de plek waar de verbinding zal worden gerealiseerd. Het is geen fraai gezicht maar dit schot is bedoeld om te voorkomen dat er stof en vuil binnen komen.
 
Afronding voor bouwvak Afronding voor bouwvak
Update 23-07-2019
De laatste werkzaamheden voor de bouwvakantie zijn nu bezig. Het dak wordt dichtgemaakt, zodat regen geen vat meer krijgt op de binnenkant.
   

De afbeelding hierboven geeft een impressie van de 1e etage en de foto hieronder het zicht op de voorkant/ingang van de aanbouw.

 
Inkijkje op de bovenverdieping Inkijkje op de bovenverdieping
Update 06-07-2019
Het hoogste punt is inmiddels bereikt. Op de foto de eerste etage in wording, het knusse hoekje voor de jeugd in beeld.
 
Een doorkijkje in de grote zaal... Een doorkijkje in de grote zaal...
Update 29-6-2019
Een doorkijkje in de grote zaal: staande in de "punt" kijkt u naar het uitgifteluik en de deur naar de keuken, met rechts daarvan de entree met hal en toiletten. 
Kijkt u naar boven dan ziet u dat er al aan het dak wordt gewerkt. 

 
Lijkt nu nog een doolhof, maar straks.... Lijkt nu nog een doolhof, maar straks....
Update 22-6-2019
Nu een doolhof, straks een fijn onderkomen.
 
Aanbouw gezien vanaf kerkhof Aanbouw gezien vanaf kerkhof
Update 22-6-2019
Aanzicht vanaf de begraafplaats.
 
Vanuit keuken zicht op ingang Aanbouw Vanuit keuken zicht op ingang Aanbouw
Update 15-6-2019
U kijkt door de balie van de keuken naar de entree van de nieuwbouw.
 
De 1e verdieping in wording De 1e verdieping in wording
Update 8-6-2019
 
De hoogte in De hoogte in
Update 22-5-2019

De fundamenten zijn gelegd. Tijd voor de volgende stappen in de bouw.
Afgelopen week kwam er een grote hijskraan ter plaatse en meteen werd er gestart met het inheisen en plaatsen van het buitenframe.
Het hoogste punt is al bereikt! Kort daarna werden de eerste muren al geplaatst.

Ook over het interieur wordt al gesproken. Er is een opzet gemaakt voor de verlichting en er wordt nagedacht over de vloerbedekking.
Van alle stappen wordt u op de hoogte gehouden.

 
 
Gift Pelgrimshoeve voor Aanbouw Oude Kerk Gift Pelgrimshoeve voor Aanbouw Oude Kerk
Update 07-05-2019
Op voordracht van een vrijwilliger is van de Pelgrimshoeve een gift van
€ 3.000,00 ontvangen voor de nieuwe aanbouw van Oude Kerk.


Geweldig, hartelijk dank daarvoor! 

 
Start met de fundering Start met de fundering
Update 16-4-2019
De aannemer is gestart met een heel belangrijk onderdeel van de aanbouw, de fundering. De bekisting hiervoor is klaar, deze week wordt het beton gestort.

Op de foto is de vorm van het gebouw al te zien. Aan de buitenkant is men druk bezig, maar ook wordt al druk nagedacht over het interieur. U zult denken, dat is vroeg. Maar voor b.v. de keuken is het van belang dat de aannemer weet waar de aansluitingen voor elektra, aan en afvoer van water moeten komen te liggen. Het moge duidelijk zijn, zowel aan de binnen als de buitenkant van onze aanbouw wordt druk gewerkt.

De fundering is weer een klein stapje verder. Het opmetselen is klaar. De volgende fase is de vloer. 

Het isolatiemateriaal ligt er en het leidingwerk wordt aangebracht.

Het beton wordt gestort.
 
Grote belangstelling bij het slaan van de 1e paal Grote belangstelling bij het slaan van de 1e paal
Update 28-3-2019
Rond 100 personen zijn gisteren, 27 maart, aanwezig geweest om getuige te zijn van het slaan van de 1e paal voor de aanbouw aan de Oude Kerk.

Klik hier voor een (foto)verslag op zoetermeeractief.nl
Na het slaan van de 1e paal waren er toespraken van Rik Buddenberg, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, Wethouder Robin Paalvast en de aannemer Jeroen Huurman.
Na het genot van een hapje en drankje werd de bijeenkomst afgesloten en kon worden teruggezien op een geslaagde bijeenkomst.
 
Financiering / Geldwerving Financiering / Geldwerving
De aanbouw wordt gefinancierd uit eigen middelen van de wijkgemeente, externe fondsen, sponsors en niet te vergeten giften van gemeenteleden. Hoewel veel werk zal worden verricht door vrijwilligers is er voor de afwerking en inrichting van de aanbouw best nog veel geld nodig.

Wilt u een donatie doen, maak dan uw gift over naar de wijkkas van Wijkgemeente Oude Kerk op bankrekening:
NL40 RABO 0373 733 739
t.n.v. Prot. Gemeente Zoetermeer inz. Wijk 1
o.v.v.: Aanbouw


Lees verder voor de voorlopige opbrengsten van de acties die vallen onder de 'actie verdubbelaar'
lees meer »
 
Actie Verdubbelaar Actie Verdubbelaar
Door deelname aan onderstaande acties voor de Aanbouw Oude Kerk wordt uw financiële bijdrage verdubbeld door het Solidariteitsfonds van de PKN (maximaal te verdubbelen bedrag is € 20.000,00). 

U kunt deelnemen aan de volgende acties:
  • Betaal een Paal
  • Koop een Kaars
  • Koop een Kaart
  • Beklim de Toren
  • Omslagdoek of Sjaal
Lees verder voor meer informatie over deze acties...
lees meer »