Open Monumentendag 12 september 2020 Open Monumentendag 12 september 2020
Ook dit jaar zal de Oude Kerkgemeente deelnemen aan Open Monumentendag.
Op zaterdag 12 september zal de kerk, net als vele andere monumenten in Zoetermeer, geopend zijn van
12.00 tot 17.00 uur.

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar "Leermonument".
Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten) kun je van ieder monument iets leren van de gebruiksgeschiedenis.

Wat leert de Oude Kerk ons?
Vanaf midden 13e eeuw is er op deze plek al sprake van een Kerk (Katholiek: Nicolaaskerk). De reformatie vond plaats in 1574, daarbij werd deze kerk flink beschadigd. In 1783 is de Kerk gesloopt.
De vloer van het koor, waar de belangrijke mensen waren begraven, werd gehandhaafd.
De in 1642 vernieuwde toren kon blijven bestaan. de huidige kerk is in de jaren 1785-1787 gebouwd als Hervormde Kerk, tegen de bestaande middeleeuwse toren.

Wat is er te doen in de Oude Kerk?
Vanwege de coronamaatregelen is torenbeklimming dit jaar helaas niet mogelijk, maar in de kerk zijn vrijwilligers aanwezig om u te informeren over het gebouw, het orgel en het is mogelijk de nieuwe aanbouw, De Herberg, te bezichtigen.

Er is een continu presentatie over het kerkgebouw, de torenrestauratie en de ontwikkeling van de Herberg.
Verder zijn er informatie over het kerkinterieur en de Stichting Concerten. Er is een informatiestand Evangelisatie.

En natuurlijk is er muziek!
Het Lohmannorgel wordt om 13:00 en 15:00 uur bespeeld door de vaste organist van de Oude Kerk.
De beiaardiers bespelen het carillon om 12 uur en 15 uur en er is pianospel om 14:00 en 16:00 uur.
U bent allen van harte welkom, wij vragen wel om de Coronamaatregelen in acht te nemen en de eventuele aanwijzingen van de suppoosten op te volgen.