Foka in Bulgarije

Foka van de Beek is eind juni 2019 naar Bulgarije vertrokken. Ze is voor zes jaar, namens de zendingsorganisatie GZB, uitgezonden naar Burgas. Deze provincie met gelijknamige havenstad grenst aan Turkije en is gelegen aan de Zwarte Zee aan. In de zomer wordt het kustgebied overspoeld door toeristen, maar iets verder het binnenland in lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

Door het diaconale en evangelisatiewerk van een kleine groep vrouwen, de ‘Samaritaanse vrouwen’ genaamd, zijn in meer dan tien dorpen bijbelstudiegroepen en huisgemeenten ontstaan en meer dorpen volgen. De bevolking in deze dorpen bestaat uit Bulgaren, Roma en Turkse moslims. De groepen en gemeenten snakken naar meer bijbelkennis en theologische toerusting; daarnaast is kadervorming nodig. Deze ‘Samaritaanse vrouwen’ werken ook aan het verbeteren van de relaties tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Ze hebben het verlangen om in meer dorpen te evangeliseren.

Na de nodige taalstudie bestaat Foka’s taak vooral uit theologische toerusting, bijbels onderwijs en kadervorming in de groepen en gemeenten en ondersteuning van het evangelisatiewerk. ‘Werken in de zending heeft me altijd getrokken’, zegt ze, ‘omdat ik het Evangelie graag wil delen met mensen die Christus niet kennen.’

Vorig jaar met Pinksteren, net voordat ze vertrok, hebben we in de Oude Kerk Gemeente met haar kunnen kennismaken. Met ingang van 2020 steunen we het werk van Foka van de Beek in Bulgarije. Dat doen we via het zogeheten Deelgenotenproject van de GZB : ‘meeleven, meebidden, meegeven’. De Avondmaalscollectes zijn in ieder geval steeds voor haar missionaire werk bestemd. Van harte aanbevolen!

Foka's activiteiten zijn te volgen op haar pagina op de GZB website of via de facebook pagina Foka in Bulgarije

Of lees de nieuwsbrieven van Foka:

Open Kerk

vr 21 jan 2022 om 14:00